Reactienota van Samenlevingsopbouw Gent op de visienota beheer en verkoop van patrimonium OCMW Gent
Naar aanleiding van het voorontwerp ‘Beheer en de verkoop patrimonium OCMW Gent in beheer van sogent voor de periode 2020-2025’ vroeg schepen Souguir het advies van enkele adviesorganen, waaronder de Gentse woonraad. Samenlevingsopbouw Gent formuleerde, als lid van de woonraad, een aantal reacties op deze visienota. Klik hier voor onze integrale reactienota.
Voor nog meer boeiend leesvoer over dit thema verwijzen we naar http://dehongerigestad.be/
Lees meer
In Gent profiteren niet alleen rijken van goedkope zonnestroom
Buurzame Stroom voorziet een Gentse wijk op een grootschalige en sociale manier van zonne-energie.
Al zijn er drempels om er kwetsbare gezinnen bij te betrekken.
‘Zonder hulp was ik er nooit aan begonnen.’
De Standaard | 22/23-02-2020
Lees meer
BUURZAME STROOM | Eindrapport | januari 2020
resultaten - conclusies - aanbevelingen
Hoe kunnen we op wijkniveau zoveel mogelijk zonne-energie opwekken, iedereen uit de buurt van de opbrengst laten genieten én tegelijkertijd het elektriciteitsnet stabiel houden? Dat was de kernvraag van Buurzame Stroom, een onderzoeksproject dat liep van maart 2018 tot januari 2020 in Sint-Amandsberg-Dampoort in Gent.
Lees meer
Vertaling flyer ‘Gent knapt op’ in het Bulgaars
Vertaling Gent knapt op flyer in het Bulgaars
Lees meer
Vertaling flyer ‘Gent knapt op’ in het Slowaaks
Vertaling Gent knapt op flyer in het Slowaaks
Lees meer
Vertaling flyer ‘Gent knapt op’ in het Arabisch
Vertaling Gent knapt op flyer in het Arabisch
Lees meer
Vertaling flyer ‘Gent knapt op’ in het Turks
Vertaling Gent knapt op flyer in het Turks
Lees meer
Flyer Brugse Poort – Rooigem
Gent knapt op: Flyer Brugse Poort - Rooigem
Lees meer
Flyer Dampoort – Sint-Amandsberg
Gent knapt op: Flyer Dampoort - Sint-Amandsberg
Lees meer
Flyer Rabot – Blaisantvest
Gent knapt op: Flyer Rabot - Blaisantvest
Lees meer
Flyer Muide – Meulestede – Afrikalaan
Gent knapt op: Flyer Muide - Meulestede - Afrikalaan
Lees meer
SOCIAAL WERK IS NIET TE KOOP
Eerder dit jaar heeft het Gentse stadsbestuur na een openbare aanbesteding de opvang van vluchtelingen en daklozen in Campus Vesalius (Keramiekstraat 80) toegewezen aan de commerciële onderneming G4S Care. Voor een kwart miljoen euro zal deze onderneming een jaar lang 18 opvangplaatsen. Deze beslissing deed veel stof opwaaien en stuitte op heel wat ongeloof en verzet vanuit de Gentse sociale sector. Uit FRANK 21.
Lees meer
Stappen die ertoe doen… Eindelijk een leven met een dak boven het hoofd
Naar aanleiding van de discussie die ontstaan is rond de “vermarkting” van de daklozenopvang, ging FRANK op pad en interviewde een aantal (ex)-daklozen. Wat helpt dak- en thuislozen uit hun situatie? Wat houdt hen eerder op straat? Wat nemen/dragen ze er achteraf uit mee? We lieten hen vrijuit spreken over hun ervaringen in en uit de dakloosheid. Uit FRANK 21.
Lees meer
Naar een plan voor sociale stijging in Gent?
De gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 liggen ondertussen achter ons. Een nieuwe bestuursploeg trad op 15 december 2018 naar buiten met een bestuursakkoord voor Gent voor de periode 2019-2024. Samenlevingsopbouw Gent schreef een reactie op dit bestuursakkoord, waarmeel Samenlevingsopbouw Gent een kritische en constructieve bijdrage wil leveren aan de beleidsvorming in Gent. Uit FRANK 21.
Lees meer
Stadsvernieuwing. Iedereen gelukkig?
Afgelopen jaren besteedde het stadsbestuur veel aandacht aan stadsvernieuwing (Zuurstof voor de Brugse Poort, Bruggen naar Rabot, Ledeberg Leeft, Wijk in de Steigers, En Route... als motor voor stedelijk ontwikkeling. Terecht. Alleen... slaagt stadsvernieuwing er ook in om verschil te maken voor bewoners met beperkte financiële middelen? Een artikel uit FRANK 21.
Lees meer
Van rollend noodkoopfonds naar Vlaams sociaal renovatiefonds – 10 aanbevelingen
De afgelopen jaren zette Samenlevingsopbouw sterk in op dossiers rond energie en wonen, én op sociale innovatie in de private woonsector.
Aandacht voor sociale vormen van renovatie is dan onvermijdelijk. Of ze nu huurder zijn of eigenaar, het zijn de mensen met lagere inkomens die vandaag in de minst kwaliteitsvolle woningen leven.
Het is dan ook geen toeval dat het opbouwwerk mede-initiatiefnemer en partner was in het succesvolle Gentse renovatieproject ‘Dampoort KnapT OP!’ (DKO). Dit project legde inmiddels een hele weg af: van klein pilootproject naar inspiratiebron voor structureel beleid op diverse beleidsniveaus.
In deze nota vind je tien aanbevelingen samengevat in het voorstel om de komende legislatuur het rollend noodkoopfonds uit te bouwen tot een breed Vlaams sociaal renovatiefonds voor collectieve renovaties, dat ook andere doelgroepen kan ondersteunen.
Lees meer
Reactie van Samenlevingsopbouw Gent op het bestuursakkoord ‘Ambitie en durf voor Gent’
De verkiezingen van oktober 2018 liggen ondertussen achter ons. Een nieuwe bestuursploeg trad op 15 december naar buiten met een bestuursakkoord voor Gent voor de periode 2019-2024. Samenlevingsopbouw schreef een reactie op dit bestuursakkoord. Met deze nota wil Samenlevingsopbouw een kritische en constructieve bijdrage leveren aan de beleidsvorming in Gent op het scharniermoment van bestuursakkoord naar beleidsnota’s. We werkten met bestuurders en opbouwwerkers voorstellen uit om de volgende zes jaar (en verder) samen in te zetten op sociale mobiliteit. We hopen dat Gent een stad wordt die de realisatie van grondrechten van, voor en samen met Gentenaars in maatschappelijk kwetsbare posities als kompas hanteert bij de verdere uitwerking van het beleid. Een uitnodiging tot gesprek met diensten, Schepenen en andere middenveldorganisaties, waarop ondertussen ook ingegaan wordt. Hieronder een verkorte bloemlezing.
Lees meer
KOMAF met ARMOEDE. Voor een moedig beleid.
Het is perfect mogelijk om armoede op 10 jaar tijd te halveren. Dat is het motto van Komaf Met Armoede, de campagne waarmee Decenniumdoelen naar de verkiezingen van 2019 trekt. Hier vind je alle voorstellen.
Lees meer
OPINIE- Wooncrisis vraagt moedig bestuur
De ‘Iedereen kiest’ reportage in Gent (VRT) toonde mensonwaardige toestanden. De onaanvaardbare kwaliteit van sociale woningen in Gent zorgde voor veel ophef en vooral politiek gekrakeel. Maar de Sint-Bernadettewijk is slechts het topje van de ijsberg. De wooncrisis is een enorm probleem dat heel Vlaanderen en Brussel treft. Ze heeft ingrijpende gevolgen voor de mensen die genoodzaakt zijn een slechte woning te betrekken.
Lees meer
VERKIEZINGSDEBAT IEDERS STEM TELT! 2018 – Inleiding
Inleiding debat Ieders Stem telt! 2018 op 18/09/2018 in de concertzaal van Vooruit in Gent door Pascal Debruyne.
Lees meer
Korte samenvatting ontmoetingsmoment met de Volkshaard
Korte samenvatting van het ontmoetingsmoment met de Gentse Haard op 12/04/2018.
Lees meer
Signalen uit de enquête Dennenhof
Bewonersparticipatie Watersportbaan. April 2018: Resultaten vragenlijst Gebouw Dennenhof - VOLKSHAARD
Lees meer
Samen met je buren bouwen aan een wijk – opinie De Standaard (08/06/2018)
Hoe hou je woningen betaalbaar? Door mensen alleen een huis te laten kopen, en niet de grond. Dat idee wint aan populariteit. Marieke Poissonnier en Laurent Maes dagen de steden uit om nog een stap verder te gaan.
Lees meer
Buurzame Stroom van start in Dampoort
In een afgebakend gebied in de wijk Dampoort Sint-Amandsberg wil het project het zonne-energie toegankelijk maken voor iedereen: eigenaars of huurders, en zelfs wie in een huis woont dat niet geschikt is voor zonnepanelen. Artikel uit FRANK 19.
Lees meer
Stichting CLT Gent opgericht. De puzzel is nu compleet!
Woensdag 6 december 2017 was een heugelijke dag voor CLT Gent. Na een paar jaar zoek- en denkwerk, hebben verschillende organisaties groen licht gegeven voor het oprichten van de Stichting CLT Gent. Artikel uit FRANK 19.
Lees meer
Stad te koop?! Over vermarkting in Gent. Meedoen of tegenwerken?
Is tegenwoordig alles in de stad te koop? Van het sociaal werk tot de overgebleven ruimte? Een jaar lang kwam een bonte verzameling van kritische Gentenaars samen om het daarover te hebben in ‘strategische middenveldsalons’. Verslag ervan uit FRANK 19.
Lees meer
Gentse wooncrisis erkend. Handen uit de mouwen!
Gent heeft momenteel te kampen met een ernstige wooncrisis. En kwetsbare jongeren en kinderen zijn de zwaarste slachtoffers van deze wooncrisis en deze wooncrisis duurt al jaren. De hoogste tijd dus om de handen uit de mouwen te steken! Artikel uit FRANK 19.
Lees meer
Correcte huurprijsaffichering vermindert discriminatie
De zoektocht naar een huurwoning is voor veel mensen in Gent vaak een lijdensweg. Onduidelijke voorwaarden maken de markt niet transparant en gevoelig voor willekeur. Correcte informatie is dan ook nodig. Artikel uit FRANK 19.
Lees meer
Ieders Stem Telt! 2018. Op naar de gemeenteraadsverkiezingen.
Net zoals in 2012 wil 'Ieders Stem Telt!' de stem laten horen van kwetsbare mensen.Overal in Vlaanderen werd in maart de campagne op gang getrokken onder het motto "Reken niet op de kabouters". Artikel uit FRANK 19.
Lees meer
Memorandum Ieders Stem Telt! 2018 – Gent
De ambassadeurs, Samenlevingsopbouw Gent en vele partners bundelden de krachten om via stembrieven na te gaan wat kwetsbare Gentenaars meer en minder belangrijk vonden.
708 kwetsbare Gentenaars vonden we bereid hun mening via het stemformulier te laten optekenen.
285 kwetsbare Gentenaars reageerden daarenboven op de vraag “Als ik burgemeester zou zijn, dan …”
Lees meer
Persbericht – Geen Kind op Straat – 31/03/2018
De cijfers van dakloosheid van gezinnen en kinderen pieken als nooit tevoren. Meer dan 250 kinderen, waarschijnlijk een onderschatting, zijn dakloos en/of thuisloos. Vele honderden volwassen ouders en alleenstaanden zijn dakloos. De wooncrisis slaat toe als nooit tevoren.
Lees meer
Persbericht – Wooncrisis – 20/09/2017
Persbericht n.a.v. het solidariteitsmoment Geen Kind op Straat op 20/09/2017
Lees meer
Aftrap Ieders Stemt Telt! 2018 in de Gentenaar
Over de Gentse aftrap van Ieders Stemt Telt! 4 van de 9 ambassadeurs aan het woord in 'De Gentenaar'.
Lees meer
Korte samenvatting ontmoetingsmoment met de Gentse Haard
Korte samenvatting van het ontmoetingsmoment met de Gentse Haard op 14/12/2017.
Lees meer
Signalen uit enquête Borluut
Resultaten vragenlijst - Pilootproject Bewonersparticipatie Watersportbaan. November 2017: Borluutgebouw - DE GENTSE HAARD
Lees meer
Betaalbare zonne-energie voor iedereen in Sint-Amandsberg Dampoort
Persbericht n.a.v. de start van het project 'Buurzame Stroom'
Lees meer
Artikel: Hoog tijd dat het woonbeleid wijzigt
Interview uit FRANK 07 met Pascal De Decker over het woonbeleid gevoerd door de federale overheid.
Lees meer
BOKSH-methodiek (Rudy Roelandt en Ann Keerman)
Overzicht van de BOKSH!-methodiek.
Lees meer
Bezoek en Opvolging van Kwetsbare Sociale Huurders (BOKSH!)
Een betaalbaar en kwalitatief dak boven het hoofd van iedereen is een van de fundamentele voorwaarden om van levenskwaliteit te kunnen spreken - een basisrecht voor iedereen. Ook voor de meest kwetsbare personen in een psychosociaal isolement en in een duidelijke positie van maatschappelijke kansarmoede, achterstelling en uitsluiting. Daarover valt niet te debatteren.
Lees meer
Persbericht: Organisaties die werken met kwetsbare groepen dringen aan op correcte affichering van de huurprijs en gerichte controles. (15/12/2017)
Vrijwilligers uit organisaties die werken met kwetsbare groepen trokken in november op pad en bekeken in vier wijken alle te huur staande panden. Bij één op drie werd - volgens onze bevindingen - niet correct geafficheerd en vonden we geen vermelding van bijvoorbeeld de huurprijs. Om discriminatie tegen te gaan en transparantie van de huurmarkt te vergroten pleiten we voor correcte affichering (cfr. wetgevend kader) en gerichte controles.
Lees meer
Dossier: Crisisplatform Wonen
'Wonen in de wachtrij' klaagt grote nood aan huurwoningen aan. Zowel op private als sociale
huurmarkt is er een structureel tekort aan betaalbare en kwaliteitsvolle woningen, terwijl de groep
wachtenden groeit.
Lees meer
Solidariteitsmoment ‘Geen kind op straat’
Op 20 september verzamelden 300 mensen onder de stadshal in Gent. Het doel van het moment was om solidariteit te tonen met dakloze gezinnen die vandaag noodgedwongen de nacht op straat moeten brengen.
Lees meer
Goed wonen voor iedereen. Een initiatief van ons team Wonen.
Met de nieuwe wet die kraken strafbaar stelt en de opening van de winteropvang met 40 plaatsen in Gent, is het niet langer te ontkennen: Gent is in wooncrisis.
Lees meer
Ieders Stem Telt – Rapport 2017
Kwetsbare mensen beoordelen op welke manier het Gentse schepencollege inspeelt op de lokale beleidsprioriteiten die zij in 2012 vastlegden.
Lees meer
OOGSTEN OP BETON. 10 jaar DE SITE.
Dat aan alle mooie liedjes een eind komt wisten we, dat sommige liedjes lang duren maakt ons blij.
Op 27 september 2017 sluit De Site haar deuren en gaan we letterlijk en figuurlijk dit project verhuizen naar definitieve plekken in de Rabotwijk.
Lees meer
Samenlevingsopbouw en stadslandbouw
Artikel uit FRANK 09 over opbouwwerk en stadslandbouw.
Lees meer
Memorandum Ieders Stem Telt 2014
Memorandum 'Kiezen voor een solidaire samenleving. Herverdelen is nodig' n.a.v. van de regionale, federale en Europese verkiezingen 2014
Lees meer
Een noodkoper speelt geen poker
op 24/01/2017 in 'De Standaard': "Een noodkoper speelt geen poker", een opiniestuk van collega's Frank Vandepitte en Natan Hertogen, over 'Dampoort KnapT OP!'. In Gent worden nl. arme gezinnen gefinancierd zodat ook zij hun huizen kunnen renoveren.
Lees meer
Ieders Stem Telt – Rapport 2016
Kwetsbare mensen beoordelen op welke manier het Gentse schepencollege inspeelt op de lokale beleidsprioriteiten die zij in 2012 vastlegden.
Lees meer
Brochure Dampoort knapT OP
Brochure Dampoort KnapT OP! Wijkrenovatie met noodkopers.
Lees meer
GENSH en het dossier ‘huurlasten’
Het GENSH strijd al jaren voor een transparante afrekening van de huurlasten in sociale woontorens. Een artikel uit FRANK 16.
Lees meer
Rabot 4 – 358: Een impressie
Een impressie van Simon Allemeersch over de Rabottorens. Uit FRANK 16.
Lees meer
Werken aan samenleven en veiligheid. Interview met Peter Colle.
Interview met Peter Colle, die van oktober 1999 tot half 2014 onze aanspreekpersoon was voor de Dienst Lokale Preventie en Veiligheid. Artikel uit FRANK 16.
Lees meer
Story telling – de sociale woonvraagjes
In de afgelopen twintig jaren heeft Samenlevingsopbouw Gent met ontelbare mensen samengewerkt in de sociale hoogbouw. Verhalen over deze rijke praktijken doen we dan ook niet alleen. We laten hier een keur van mensen aan het woord elk vanuit hun eigen bijdrage, toen of nu, met een knipoog naar de “eindejaarsvraagjes van het weekblad Humo”. Uit FRANK 16.
Lees meer
Terugblik op 20 jaar werken in sociale huisvesting
Samenlevingsopbouw Gent werkt al vele jaren in sociale hoogbouwcomplexen. Tijd voor een terugblik. Een artikel uit FRANK 16.
Lees meer
Interview met Annemarie Rizzello
Aan de Gentse Leiekaai (Brugse Poort) bevindt zich een sociale woonwijk waar Annemarie Rizzello als projectmedewerker verantwoordelijk is voor de ontmoetingsruimte en de activiteiten aldaar.
Lees meer
Dampoort knapT OP!
Artikel over het proefproject in de Gentse Dampoortwijk, waar noodkopers tussenkomst van het OCMW kunnen krijgen om hun woning te verbeteren. Uit FRANK 12.
Lees meer
Huurdersparticipatie,in sociale huisvesting: visie én pilootproject
Artikel uit FRANK 11 over de start van het pilootproject Huurdersparticipatie in de wijk Nieuw Gent.
Lees meer
Ledeberg Leeft!
Vanaf 2008 werd Samenlevingsopbouw Gent aangesproken door de Stad Gent om het luik participatie van de bewoners aan het stadsvernieuwingsproces Ledeberg Leeft! mee vorm te geven. Uit FRANK 08 - Themanummer stadsvernieuwing.
Lees meer
Basisvoorzieningen in sociale hoogbouwsites
Samenlevingsopbouw Gent werkt samen met bewoners van sociale hoogbouw aan goed (samen)leven in de buurt. Een artikel uit FRANK 10.
Lees meer
Hoog tijd dat het woonbeleid wijzigt
FRANK in gesprek met Pascal De Decker, expert verbonden aan de Vlaamse Woonraad, over de nieuwe Vlaamse bevoegdheden aangaande woonbeleid. Artikel uit FRANK 07.
Lees meer
Verslag woondialoog 16/10/2014
Dit is verslag van de eerste woondialoog over wonen en armoede op 16 oktober 2014.
Lees meer
Oogsten in de schaduw van de blokken
Artikel over de meerwaarde van een kleinschalig tuiniersproject in de sociale hoogbouwsite in Nieuw Gent. Hoe dit project zich verhoudt tot de diversiteit op deze plaats en vooral: wat dit project betekent voor de bewoners die er leven. Uit FRANK 06.
Lees meer
Community Land Trust: anders wonen is mogelijk
Community Land Trust (CLT) is een vernieuwend model van wonen dat niet alleen ten goede komt aan de gemeenschap maar ook sociale verdringing in opwaarderende wijken tegengaat. Artikel uit FRANK 5.
Lees meer
Torekes, de munt van de wijk Rabot-Baisantvest
Torekes is de klinkende naam van de alternatieve munt van de wijk Rabot-Blaisantest. De munt kwam er in omloop in oktober 2010 in samenwerking met Netwerk Vlaanderen. Artikel uit FRANK 03.
Lees meer
Het Gents Netwerk van Sociale Huurders
Het Gents Netwerk van Sociale Huurders is een meer structurele samenwerking die ontstaan is uit de leefbaarheidsprojecten van Samenlevingsopbouw Gent in de hoogbouwsites Leiekaai, Rabot en Nieuw Gent. Artikel uit FRANK 02.
Lees meer
Bewonersparticipatie Nieuw Gent – Steenakker
Artikel over een pilootproject van participatie van sociale huurders in de huisvestingsmaatschappij Woningent uit het tijdschrift FRANK 14.
Lees meer
Verbetervoorstellen sociale prioriteiten
Maatschappelijk kwetsbare groepen en partners stellen jaarlijks samen om het Ieders-Stem-telt-rapport op. Op dat moment formuleren ze ook deze verbetervoorstellen de de uitvoering van hun sociale prioriteiten kunnen verbeteren.
Lees meer
Prioriteitennota Ieders Stem Telt 2012
In 2012 stellen kwetsbare mensen deze prioriteitennota op in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen .
Lees meer
Ieders Stem Telt – Rapport 2015
Kwetsbare mensen beoordelen op welke manier het Gentse schepencollege inspeelt op de lokale beleidsprioriteiten die zij in 2012 vastlegden.
Lees meer
De Torekes, alternatief waarderingssysteem in superdiverse buurt
Artikel uit FRANK 13 over het Diegem-onderzoek dat bekijkt hoe op De Site in het Rabot solidariteit ontstaat, al dan niet gestimuleerd door de complementaire munt, de Torekes.
Lees meer
Planning 2016-2017
De planning voor het Boerenhof in 2016-2017
Lees meer
Inspraaknota Boerenhof
Hoe verloopt inspraak en participatie bij de tijdelijke invulling van het Boerenhof
Lees meer
Renovatiesubsidies doelgericht inzetten en hergebruiken
In wijken waar stadsvernieuwingsprojecten lopen is vaak een grote woonproblematiek. De kwalitatief slechtste woningen, vaak eigendom van of bewoond door maatschappelijk kwetsbare bewoners vormen een grote uitdaging. Lees in dit artikel uit FRANK 14 meer over subsidieretentie, een mogelijke oplossing.
Lees meer