Persbericht: Lancering van de nieuwe complementaire munt De Pluimen in Ledeberg (24/02/2016)
Op 24 februari 2016 lanceerde de Stad Gent in samenwerking met Samenlevingsopbouw Gent vzw een nieuwe complementaire munt in Ledeberg: de Pluimen. ‘Deze wijkmunten zullen ingezet worden als een blijk van waardering voor iemands inzet’, legt schepen Tom Balhazar uit. Iedereen kan een pluim verdienen door zich in te zetten op drie domeinen: burenzorg, buurtzorg en ontmoeting. Eén Pluim is gelijk aan een kwartier van iemands tijd. Op deze manier kunnen bewoners een dienst bewijzen aan elkaar. Daarnaast kunnen Ledebergenaars met Pluimen ook terecht bij lokale handelaars en organisaties voor bijvoorbeeld een koffie, het huren van een (kinder)fiets, enzovoort Er is ook een infomoment voor de buurt dat zal plaatsvinden op dinsdag 8 maart 2016 op de Standaertsite, Hoveniersstraat 38-40, om 19.30 uur.
De nieuwe complementaire munten zijn aanvullende betaalmiddelen. Pluimen zijn gemakkelijk herkenbaar: ze zien eruit als echte pluimen en ze zijn uitgevoerd in de oorspronkelijke Ledebergse kleuren, goud en rood. De lancering van de complementaire munt kadert binnen het stadsvernieuwingsproject ‘Ledeberg leeft’ en vond plaats op de Standaertsite.
De verspreiding van de Pluimen start via een twaalftal Ledebergse verenigingen en organisaties zoals Op Wielekes, het wijkgezondheidscentrum Botermarkt, INGent met onder andere het Cultuurcafé, enzovoort. Zij zijn belangrijke partners in dit verhaal omdat zij zich mee engageren om de Pluimen bekend te maken. Vanaf woensdag 24 februari 2016 startten zij met het uitdelen van Pluimen aan personen die zich inzetten voor de wijk. In totaal kunnen er 5.000 Pluimen in omloop gebracht worden. Het aantal Pluimen die deze organisaties kunnen uitdelen, hangt af van het aantal vrijwilligers die zij inzetten. Zo krijgt bijvoorbeeld de bibliotheek in Ledeberg Pluimen om aan vrijwilligers te geven die een voorleesuurtje voor kinderen verzorgen. De vrijwilligers kunnen op hun beurt de Pluimen verzilveren. Dit zou moeten zorgen voor meer burenzorg, meer buurtzorg en meer ontmoeting. En zo ook voor meer solidariteit en betrokkenheid van de buurtbewoners bij hun wijk.
Na Torekes nu ook Pluimen
Vijf jaar geleden werd in de Gentse wijk Rabot-Blaisanvest een eerste lokale complementaire munt ingevoerd: de Torekes. Torekes moesten zorgen voor meer burenzorg, meer buurtzorg en meer milieuzorg. Tien Torekes zijn 1 euro waard. De Torekes werden initieel verspreid via een aantal wijkorganisaties en verenigingen aan personen die zich inzetten voor de wijk. Zo kunnen bewoners Torekes verdienen door de buurtbarbecue mee te beheren, folders te bussen, een geveltuintje aan te leggen, enzovoort.
Wat toen startte als een experiment groeide uit tot een succesvol project. Dat blijkt niet alleen uit de maar liefst 220.000 Torekes die nu in omloop zijn. Uit een onderzoek van de universiteit van Leuven blijkt ook dat vooral wijkbewoners worden bereikt met een financieel en sociaal kwetsbare achtergrond.
De vraag leefde al een tijd of het mogelijk was om dit experiment uit te breiden. In 2015 voerde Samenlevingsopbouw Gent vzw een vooronderzoek uit in Ledeberg om na te gaan welke capaciteiten, noden en wensen er zijn in die wijk, en hoe dat alles verbonden kon worden door een complementaire munt. Het onderzoek leerde dat bij bewoners sterk de vraag leefde naar meer burenzorg maar dat ze verlegen waren om die hulp effectief te vragen. Een wijkmunt kan hier het verschil maken.
In tegenstelling tot de Torekes, kunnen Pluimen niet omgezet worden in euro’s, maar in tijd. Eén Pluim is in principe goed voor één kwartier van iemands tijd. Het Ledebergse betaalmiddel ziet er ook niet uit als een biljet of een echte munt, maar als een echte pluim. Om de identiteit en de gedragenheid te vergroten, kreeg de Pluim de Ledebergse kleuren rood en goud. De Pluimen zijn ontworpen door de Ledebergse kunstenares Saar De Buysere.
Om een zo ruim mogelijke groep bewoners aan te spreken, worden ook lokale handelaars betrokken bij het project. In ruil voor Pluimen bieden zij een brood, koffie, fietslessen, enzovoort. aan, waardoor het aanbod van omruilmogelijkheden groter wordt. Een zevental handelaars stapt nu al mee in het verhaal. Wanneer de handelaars Pluimen ontvangen, kunnen ze die ofwel zelf gebruiken , ofwel geven ze de Pluimen terug aan Samenlevingsopbouw, die ze opnieuw in omloop kan brengen. Daarnaast is er nog een derde optie. Mensen kunnen hun Pluimen ook schenken aan de ‘Pluimenbank’ ten voordele van bewoners die niet in de mogelijkheid verkeren om zelf Pluimen te verdienen. Het voorlopige aanbod van de Pluimen staat op de website www.pluimen.gent
Een verhaal van samenwerking
Een lokale munt kan maar succes hebben als er een goede samenwerking is. De twaalf samenwerkende partners waar men Pluimen kan verdienen zijn: Lokaal Dienstencentrum De Knoop, Wijkgezondheidscentrum Botermarkt, CAW Home Prins Albert, Bibliotheek Ledeberg, Dovencentrum Emmaüs, InGent, Samenlevingsopbouw Gent vzw, Straathoekwerk, Ledeberg-doet-het-zelf, Op Wielekes, Seniorenraad, WZC De Vijvers. Daarnaast zijn er nog andere organisaties die meedoen met het Pluimenverhaal: Ledebirds, koffiehuis Stanza , de school Benedictuspoort, vzw Lejo, enzovoort. De handelaars waar Ledebergenaren nu al met Pluimen kunnen betalen zijn: Bakkerij Dirk, Bakkerij Verzelen, Dagbladhandelaar Code, Keurslagerij Abel, Groentewinkel Furkan Gida, Press Corner en Velowinkel.
Iedereen doet mee vanuit zijn eigen organisatiedoelstellingen, maar ook vanuit de gemeenschappelijke doelstelling om voor meer verbinding tussen organisaties, bewoners en lokale handelaars te zorgen.
Via een digitaal platform, ontwikkeld in Rabot-Blaisantvest, kan er op een eenvoudige manier een ‘matchmaking’ gebeuren tussen buren.