MENU
  • Pers
  • Vacatures
  • Stage
  • Contact
  • Steun ons!
  • Wie zijn wij
    • Opdracht
    • Medewerkers
    • Samenwerking
    • Archief
  • Wat doen we
    • Projecten
    • Activiteiten
  • Agenda
  • Vrijwilligers
  • Documentatie
  • Tijdschrift FRANK
  • Home
  • Wat doen we
  • Activiteiten
  • Coronavirus: Geleidelijke heropstart van onze activiteiten vanaf 18 mei

Coronavirus: Geleidelijke heropstart van onze activiteiten vanaf 18 mei

De komende dagen en weken zullen we met Samenlevingsopbouw Gent vzw onze activiteiten stap voor stap heropstarten. Heropstarten is misschien niet het juiste woord, want onze werking is nooit echt gestopt. De afgelopen weken stonden onze opbouwwerkers en andere medewerkers steeds klaar voor hun mensen… op een creatieve manier met de nodige afstand om te helpen met essentiële basisbehoeften zoals voedselpakketten.

De fysieke afstand begint echter zwaar te wegen en we staan te popelen om opnieuw ‘echt’ contact mogelijk te maken. Op basis van de hoogste noden, de mogelijkheden van onze organisatie en altijd met de nodige voorzorgsmaatregelen, gaan we gefaseerd te werk. We hebben in elk geval alles voorbereid om alles, met gebruik van het nodige beschermingsmateriaal, zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen: mondmaskers, handgel, plexischermen, wegwerpbekers…

Handhygiëne en fysieke afstand blijven hierbij voorop staan. De groepsactiviteiten zoals we die gewend zijn bij Samenlevingsopbouw Gent, zullen nog eventjes niet kunnen plaatshebben. We gaan echter op zoek naar alternatieve en creatieve manieren om jullie toch weer te kunnen ontmoeten.

Want, we hebben goesting, heel veel goesting om al onze mensen terug te zien.

Hieronder een overzichtje van opbouwwerk in coronatijden.

  • Inhoud
  • Verschillende medewerkers van SOG engageerden zich binnen hun SOG-werktijd in de her-opende Inloopcentra van het CAW. In Parnassus, Oude Houtlei en in de sporthal van de Tolhuislaan wordt door het CAW dagopvang van dak -en thuislozen georganiseerd. Zij kunnen daar terecht voor een gesprek, een koffie, een maaltijd en/of douchemogelijkheden. Alsook worden wasmachines ter beschikking gesteld. Bij problemen wordt doorverwezen naar betrokken diensten .

Onze medewerkers zorgden, samen met professionele begeleiders, voor een persoonlijke opvang – met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften.

 

  • In de wijken Watersportbaan, Rabot, Ledeberg en Nieuw Gent waarin SOG actief is hielden medewerkers de vinger aan de pols door middel van  wijkgerichte solidariteitsacties. Via outreachend werken werden wijkbewoners aangesproken op straat, huis-aan-huis…  naargelang de noden wordt er doorverwezen naar initiatieven inzake voedselverdeling, psychologische begeleiding… Om verdere besmetting te voorkomen werd steeds meer geopteerd voor telefonische contacten. Helemaal geen evidentie, zeker niet in de sociale hoogbouw, maar wel veiliger voor medewerkers en doelgroep.

Bij vaststelling van mogelijke problemen zoals bijvoorbeeld zwerfafval of het overtreden van het verbod tot samenscholing werd constructief/bemiddelend opgetreden – met betrekking van de desbetreffende diensten. Doorverwijzing naar politie werd zoveel mogelijk vermeden.

 

  • De Sociale Kruidenier  vzw  verkreeg via de Koning Boudewijnstichting  (cfr. projectoproep in het kader van Corona) werkingsmiddelen toegewezen voor het  leveren van basisproducten aan 160 gezinnen in Rabot, alsook het wekelijks verdelen van warme maaltijden  (klaargemaakt door RabotopjeBord)  aan een 30-tal  dak- en thuislozen of mensen die daar nood aan hadden in de wijk Rabot.
  • Gedichtenwandeling (In Mariakerke)Waarom?
    1. Ouderen en kwetsbare groepen dreigen met de huidige maatregelen in een sociaal isolement te geraken. Om dit tegen te gaan doen ze nog steeds zelf hun boodschappen. Het risico tot besmetting en verdere verspreiding van het virus blijft op die manier groot. Door het uitwerken van een wandeling, willen we het sociaal isolement doorbreken en tegelijkertijd de ouderen doen inzien dat het niet noodzakelijk naar de winkel moeten lopen om buiten te komen en sociaal contact te hebben. Wandelen in je eigen buurt is toegestaan en wordt zelfs gestimuleerd door de overheid. Dit mag in gezinsverband of met een kennis/ vriend/ vrijwilliger op voorwaarde dat een afstand van 1,5m gerespecteerd wordt.
    2. Tegelijkertijd willen wij ouderen stimuleren om hun boodschappen te laten doen door gezonde vrijwilligers. Hiervoor hebben we een platform opgericht waarop 50 vrijwilligers zich ondertussen hebben aangemeld. Omdat het moeilijk blijkt om enerzijds ouderen/ minder gezonde mensen te bereiken, maar anderzijds omdat het moeilijk blijft voor deze mensen hulp te vragen, vermoeden we dat we het beter op wijk/ straat niveau aanpakken: vrijwilligers steken hiervoor een kaartje in de bus van ouderen in hun eigen straat. De drempel om hulp te vragen wordt op die manier hopelijk wat kleiner.
    3. Mensen krijgen het op sociaal vlak heel moeilijk. We horen meer en meer uitspraken dat ouderen liever doodgaan aan Corona dan aan eenzaamheid. Gezinnen met kinderen krijgen het steeds moeilijker om ‘iets te doen’.

    Uitwerking:

    Er is een oproep gedaan naar de geëngageerde vrijwilligers wie mee de wandeling wil uitstippelen. Op basis van de reacties is het definitieve parcours vastgelegd. Dit brengt ons langs drukke en minder drukke plaatsen. Zo willen we vermijden dat te veel mensen zich op eenzelfde plaats zouden bevinden. Deelnemers kunnen tijdens het ganse parcours instappen.

    Via facebook is een oproep gedaan naar gedichten en positieve quotes. Zo wordt het voor iedereen toegankelijk en krijgen deelnemers een goed gevoel.

    De route wordt bekend gemaakt via digitale weg en ook de handelaars geven dit op papier mee

  • Kortrijkse leerlingen helpen kinderen in Gent entertainen

De leerlingen van het zevende jaar Kinderzorg van Athena in Kortrijk richtten een Facebookgroep ‘Tips voor kids in coronatijden’ op. Ze zetten ook een samenwerking op met Samenlevingsopbouw Gent. Een gesmaakte wisselwerking, zo blijkt.

Lees hier alles over in een artikel van ‘De Krant van West-Vlaanderen’ >>>>>>>>>

  • Coronamaatje gezocht

 

  • FIETSHERSTEL OP AFSPRAAK

Een dringende fietsherstelling nodig? Neem dan contact op met Paolo (0484 735 528) van Samenlevingsopbouw Nieuw Gent voor een afspraak voor een herstelling op woensdag tussen 13:00 en 17:00 uur.

BELANGRIJK: Werken op afspraak is belangrijk om fysieke afstand te kunnen bewaren en het materiaal te ontsmetten. Zonder afspraak langsgaan, kan dus niet.

LET OP: Enkel voor de bewoners van Nieuw Gent!!

 

  • Samentuinen In Uw Kot

We mogen nog eventjes niet starten in onze Samentuin in de Cornelis Sneyssonestraat en onze Kruidentuin aan het Witte Kaproenenplein. We willen het seizoen niet volledig verliezen. Help ons en zaai thuis alvast wat groenten voor Laborabot.

Je krijgt van ons een houten gerecycleerde bloembak van 1 m of 50 cm of een bloempot met aarde en zaaigoed om mee aan de slag te gaan en de zaadjes te laten groeien.

Eens ze groot genoeg zijn planten we ze uit in onze Samentuin en Kruidentuin. Hopelijk kunnen we dit tegen dan terug met de vaste ploeg vrijwilligers doen.

Op vrijdag 08/05 wordt een eerste verdeling van het materiaal bij de vrijwilligers aan huis georganiseerd.

Doe je mee? Stuur ons een berichtje met welke bak je kan plaatsen (50cm, 1 m of een kleine zaaibak) en je contactgegevens.

 

 

 

  • Mondmaskers naaien

Binnenkort mogen we ook met de verschillende projecten binnen Samenlevingsopbouw Gent vzw onze deuren terug openen! Maar om alles op een veilige manier te laten verlopen hebben we stoffen mondmaskers nodig. Veel stoffen mondmaskers. Voor de werkers, vrijwilligers en anderen.

Daarom willen we langs deze weg een oproep doen om ons te helpen mondmaskers te naaien!

Stof, lint, garen en de handleiding liggen in pakketjes klaar. Deze kunnen zowel afgehaald of tot bij jou gebracht worden.

Dus, heb je zin om 20 of meer mondmaskers, volgens het FOD principe te naaien, laat het zeker weten.

Dit kan via natasha.van.hulle@samenlevingsopbouw.be,of op het nr  0473 76 36 80

Alvast bedankt!

Deel:

Wil je meedoen als vrijwilliger?

Kan je wat tijd vrijmaken en wil je je graag inzetten voor Samenlevingsopbouw Gent? Bekijk hier alle mogelijkheden.

Doe mee!

Steun ons!

Er zijn verschillende manieren om ons te steunen.
Vind hier de manier die het best bij jou past.

Steun ons!

Doe mee!

Kan je wat tijd vrijmaken en wil je je graag inzetten voor Samenlevingsopbouw Gent? Bekijk hier alle mogelijkheden.

Doe mee!

Blijf op de hoogte

Geef hier je e-mailadres in en blijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes.

  • Wij verwerken uw persoonsgegevens conform het privacy-beleid van Samenlevingsopbouw Gent vzw.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Webdesign Antwerpen Volta

Blaisantvest 70, 9000 Gent - 09 223 95 15 - info.gent@samenlevingsopbouw.be

  • © Samenlevingsopbouw
  • Privacyverklaring
  • Gebruiksvoorwaarden
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.Ok