Rabot op je bord
Tijdens de wekelijkse kookworkshops worden groenten– en fruitoverschotten van supermarkten die nog perfect in orde zijn, door buurtbewoners omgetoverd tot lekkere gerechten zoals vegetarische sauzen en gerechten, heerlijke soepen, boterhamsalades, confituur, ingemaakte groenten, stoofpotjes en veel meer! Iedereen kan deze producten kopen in de Sociale Kruidenier Rabot.
Hier wordt, in een filmpje van AVS het project toegelicht door Hilke
KORTE KETEN – De producten worden gemaakt met groenten– en fruitoverschotten van supermarkten die nog perfect in orde zijn of met de oogst van onze stadsakkers.
DUURZAAM – Groenten en fruit die niet verkocht worden in de sociale kruidenier, worden herwerkt tot nieuwe producten. Niets gaat verloren.
GEZOND – Zonder bewaarmiddelen en met een laag suikergehalte, veganistisch en hoofdzakelijk biologisch.
TEWERKSTELLING OP MAAT – Vrijwilligers staan in voor de bereiding van de producten en kunnen Nederlands oefenen.
SOLIDAIR – Een deel van de producten wordt verkocht aan marktprijs, een deel aan een lagere prijs voor mensen met een beperkt inkomen. De opbrengst gaat naar de werking van de Sociale Kruidenier Rabot .
Aanbod
Omdat we werken met seizoensgroenten en niet verkochte groenten verschilt het aanbod van dag tot dag.
Vrijwilligers
We zijn steeds op zoek naar vrijwilligers! Kom meedoen. Verwittigen mag, maar hoeft niet. Zo kan iedereen helpen ons verhaal te laten groeien.
Want hoe meer wij koken, hoe meer eten er gered wordt!
Alle producten van Rabot op je bord worden gemaakt volgens de strenge HACCP-normen. Rabot op je bord heeft een goedkeuring van het FAVV (Voedselveiligheidsagentschap) door wie we jaarlijks gecontroleerd worden. De producten worden gesteriliseerd volgens het
‘weck-principe’.
Updates
‘Rabot op je bord’ in de prijzen
‘Rabot op je bord’ is één van de vier projecten die een subsidie ontvangen van de Gentse Voedselraad. Rabot op je bord verwerkt voedsel- en oogstoverschotten tot spreads, soepen en stoofpotjes en verkoopt die tegen lage prijs aan mensen met een beperkt inkomen. Met de subsidie wil Rabot op je bord nu een broodjeszaak openen. […]... MeerDocumentatie

Een vernieuwde werking de wijk Rabot
Nu 'De Site' er niet meer is, worden een aantal onderdelen ervan echter stevig verankerd in de wijk. Ook het buurtcentrum is er inmiddels met een vernieuwde werking gestart. O.a. de Sociale Kruidenier Rabot en de 2de handskledingwinkel hebben er onderdak gevonden.
Uit FRANK 19.

Rabot op je bord – flyer
Rabot op je bord (web)shop. Gezonde, vegetarische soepen, sauzen en spreads, gemaakt door vrijwilligers met de oogst van de stadsakker op De Site en niet-verkochte groenten van de sociale kruidenier.
Download
Dossier voedselverlies
Hierin worden aanbevelingen geformuleerd gericht naar het lokale en bovenlokale beleid.
Download
Visie Voedselverlies Sociale Kruideniers Vlaanderen
Voedselverlies, een grote uitdaging die Sociale Kruideniers Vlaanderen vzw mee wil aanpakken. Lees hier de visietekst van de Sociale Kruideniers Vlaanderen vzw.
Download
Voedselverspilling – Wij zeggen nee!
Voedselverlies reduceren is een thema dat steeds meer gehoor krijgt. Een artikel uit FRANK 10.
Download
Proef onze Gentse groentebereidingen
Lancering (web)shop met vegetarische soepen, sauzen en spreads. Korte keten en niets gaat verloren. Uit FRANK 13.
Download
Rabot op je Bord: voedsel als sociale lijm (06/09/2013)
Rabotiens kweken groenten op stadsakker voor sociale kruidenier en Eetcafé Toreke. Artikel uit het Nieuwsblad van 06/09/2013.
Download