MENU
  • Pers
  • Vacatures
  • Stage
  • Contact
  • Steun ons!
  • Wie zijn wij
    • Opdracht
    • Medewerkers
    • Samenwerking
    • Archief
  • Wat doen we
    • Projecten
    • Activiteiten
  • Agenda
  • Vrijwilligers
  • Documentatie
  • Tijdschrift FRANK
  • Home
  • Wie zijn wij
  • Samenwerking
  • WOONCRISIS: Geen Kind Op Straat!

WOONCRISIS: Geen Kind Op Straat!

GEEN KIND OP STRAAT is een coalitie van individuele mensen en organisaties. Samen willen wij werken aan een oplossing voor de dakloosheid van gezinnen in Gent.

  • Inhoud
  • Documentatie

Gent heeft momenteel te kampen met een ernstige wooncrisis. En kwetsbare jongeren en kinderen zijn de zwaarste slachtoffers van deze wooncrisis.

Een gebrek aan alternatieven dwingt gezinnen met kinderen op straat naar de nachtopvang of naar erbarmelijke leegstaande panden. Ze worden gecriminaliseerd waardoor ze van slachtoffer van de wooncrisis opeens daders worden. Deze wooncrisis duurt al jaren.

Sommige kinderen en jongeren groeien op zonder enige woonzekerheid, wat hen psychisch en sociaal destabiliseert. Het gaat over gezinnen met kinderen die ‘s ochtends onzeker zijn over het feit of ze in de loop van dag voeding, een douche of een slaapplaats zullen vinden. In deze context moeten ze naar school. Dat legt een enorme hypotheek op de toekomst van deze kinderen en jongeren, maar ook op de hele samenleving. Dak- en thuisloosheid van kinderen en jongeren veroorzaakt een psychologische, pedagogische, sociale en financiële kost voor de hele maatschappij.

Wat willen we?

De dak- en thuisloosheid van kinderen en jongeren is onaanvaardbaar. Dit is een zware schending van fundamentele kinderrechten, een schandvlek op het label kindvriendelijke stad. De situatie van dak- en thuisloosheid creëert een permanente crisis bij alle betrokken actoren. We vragen een meer structurele aanpak via sociale projecten waarin het belang van een vaste woning centraal staat.

Het Gentse stadsbestuur bouwde in het verleden al aan een reeks goede voorbeelden: het project ‘leegstand’, het project ‘Instapwonen’, de ‘doorgangswoningen’. Het verleden bewijst dat een woongerichte aanpak werkt.

Enkel: de keten is niet zorgvuldig opgebouwd en er wordt onvoldoende geïnvesteerd in gerichte begeleiding. De nieuwe nachtopvang voor gezinnen schiet tekort in een integratiestreven. Het vervult enkel een minimale opvang op het einde van de keten, meer niet.

De straat is deel van het probleem

Na het sluiten van de ‘Warme Winter’, is inmiddels ook de winteropvang gesloten. De bijkomende veertig bedden voor daklozen zijn terug afgebouwd. We maken ons als Gentse civiele samenleving zorgen over de impact op dakloze gezinnen en kinderen.

De cijfers van dakloosheid van gezinnen en kinderen pieken als nooit tevoren. Meer dan 250 kinderen, waarschijnlijk een onderschatting, zijn dakloos en/of thuisloos. Vele honderden volwassen ouders en alleenstaanden zijn dakloos. De wooncrisis slaat toe als nooit tevoren.

We erkennen de inspanningen van het Gentse stadsbestuur in het vroeger openen van de winteropvang en het verzorgen van de Warme Winter. We erkennen ook de zoektocht van de Stad Gent om kortetermijnoplossingen te vinden binnen de Taskforce Wonen. Maar er kan meer leegstand aangeboden worden om dakloosheid te bestrijden.

De crisis is ‘hier en nu’. Als hulpverleners, sociaal werkers, vrijwilligers en basiswerkers worden we geconfronteerd met onhoudbare schrijnende mensonterende toestanden, die een schending zijn van mensenrechten en universele kinderrechten. De straat is deel van het probleem en niet de oplossing.

Er is nood aan een permanente infrastructuur van tijdelijke opvang, waar gezinnen en kinderen rust, ruimte en respect krijgen om te werken aan hun toekomst. Alleen zo kunnen ze uit deze vicieuze cirkel treden en hun leven zelfstandig in handen nemen.

Wat vragen we?

We eisen 3 zaken:

(1) een blijvende naschoolse dagopvang om de miserie van kinderen te counteren en ze van straat te halen, en hun nood aan een warme veilige plaats tegemoet te komen. Dit is het minimum minimorum voor een kindvriendelijke stad. Kinderen is de kou laten staan na school tot 21:00 uur of 22:30 uur is onmenselijk.

(2) In de zoektocht van de Taskforce Wonen nemen diverse private en publieke actoren hun verantwoordelijkheid voor het heractiveren van leegstand, omkaderd door een reglement dat de omkadering en begeleiding uitstippelt. Maar de sociale huisvestingsmaatschappijen blijven achter. Dit is een onhoudbare positie voor de Taskforce Wonen waarin we als partners samenwerken. Het CAW Oost-Vlaanderen eist in De Gentenaar terecht dat er bijkomende leegstand komt van de sociale huisvestingsmaatschappijen bij de bestaande leegstandsprojecten.

(3) We vragen aan alle organisaties, bedrijven en private initiatieven om leegstaande gebouwen aan te melden bij de Taskforce Wonen (taskforce.wonen@stad.gent).

We eisen dat er ‘hier en nu’ Geen Kind op Straat meer hoeft te leven. Dit is niet onze stad en dit is niet ‘ons Gent’.

Solidariteitsmomenten

Inmiddels zijn er twee solidariteitsmomenten geweest. Op 20 september 2017 onder de Gentse Stadshal en op 31 maart l.l. in het Baudeloopark. Voor meer info, klik aan de rechterzijde van deze pagina op het betreffende solidariteitsmoment.


Ondertekenaars: VZW Jong Gent in Actie, VZW De Sloep, VZW LEJO, VZW Jong, Victoria Deluxe VZW,
VZW Werkgroep Vluchtelingen Gent,  Samenlevingsopbouw Gent VZW, VZW Rode Lotus, Hand In Hand Gent, Dienst Outreachend Werk – Stad Gent, Huurdersbond Oost-Vlaanderen, Samenhuizen Gent, Hart boven Hard Gent, ACV Gent, CAW Oost-Vlaanderen.

Deel:

Documentatie

Gentse wooncrisis erkend. Handen uit de mouwen!

Gent heeft momenteel te kampen met een ernstige wooncrisis. En kwetsbare jongeren en kinderen zijn de zwaarste slachtoffers van deze wooncrisis en deze wooncrisis duurt al jaren. De hoogste tijd dus om de handen uit de mouwen te steken! Artikel uit FRANK 19.

Download

Praktisch

Steun jij het solidariteitsfonds?

We roepen iedereen op bij te dragen aan het solidariteitsfonds. Het fonds wordt enkel en rechtstreeks gebruikt om de nodige kosten te kunnen dragen voor de gezinnen in crisis. Kosten als voedsel, dekens, kledij, medicijnen of opvang liggen het meest voor de hand. Rekeningnummer: BE59 3900 1258 7726

Wil je meedoen als vrijwilliger?

Kan je wat tijd vrijmaken en wil je je graag inzetten voor Samenlevingsopbouw Gent? Bekijk hier alle mogelijkheden.

Doe mee!

Medewerkers

Lut Vael

T. 0486 58 73 01
E. lut.vael(at)samenlevingsopbouw.be
Pagina

Solidariteitsmoment Wooncrisis

20 september 2017
Pagina

Solidariteitsmoment 'Geen Kind op Straat'

31 maart 2018

MO Podcast: Niemandsland. Over Gentenaars zonder woning

Aflevering 1: Gent gekraakt

MO Podcast: Niemandsland. Over Gentenaars zonder woning

Aflevering 2: Dakloos

MO Podcast: Niemandsland. Over Gentenaars zonder woning

Aflevering 3: Dakloze Kinderen in Gent

Steun ons!

Er zijn verschillende manieren om ons te steunen.
Vind hier de manier die het best bij jou past.

Steun ons!

Doe mee!

Kan je wat tijd vrijmaken en wil je je graag inzetten voor Samenlevingsopbouw Gent? Bekijk hier alle mogelijkheden.

Doe mee!

Blijf op de hoogte

Geef hier je e-mailadres in en blijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes.

  • Wij verwerken uw persoonsgegevens conform het privacy-beleid van Samenlevingsopbouw Gent vzw.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Webdesign Antwerpen Volta

Blaisantvest 70, 9000 Gent - 09 223 95 15 - info.gent@samenlevingsopbouw.be

  • © Samenlevingsopbouw
  • Privacyverklaring
  • Gebruiksvoorwaarden
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.Ok